top of page

Pimsten i Betong

Pimpsten i betong är inget nytt, för mer än 2500 år sedan användes pimpsten för att skapa de antika byggnader som står än idag,  byggnader som , Pantheontemplet

Skärmavbild 2022-11-11 kl. 13.40.44.png
Skärmavbild 2022-11-11 kl. 13.40.52.png

Lättviktsbetong

Pimpsten i betong har flera fördelar - Först, och kanske viktigast, dess unika lättviktskvalitet. Den egenskapen bidrar till en minskning av kostnaderna för konstruktionsstål och där efter en minskning av arbetskostnader. Hanteringen av större volymer av pimpsten i betongen gör det även att man kan använda lättare utrustning med ett mindre slitage på utrustningen. Frakten av pimstensbetong blir billigare då vikten är betydligt mindre.

Det gör det även lättare för stödet av formsättningar. För det andra har pimpstensbetong överlägsen motståndskraft mot tuffa väderförhållanden som frysning och upptining och en värmeisoleringsförmåga som är ungefär 4 gånger högre än vanlig betong, vilket gör pimpsten mycket lämplig för kallare klimat och platser med dramatiska väder förhållanden. 

Pozzolan (Bindemedel)

Pimpstenen är en vulkanisk aska. Det är ett pozzolan som användes för 2500 år sedan och som är nu väldigt högaktuellt bindemedel för cement och betong industrin. 

Mald eller finkornig pimpsten som kallas pozzolan används som tillsats i cement och blandas med kalk för att bilda en lätt, slät, gipsliknande betong.

Den här form av betong användes av romarna på romartiden. USA är en av dem ledande länderna som använder pimpsten i sin tillverkning idag.

Pimpstenen fungerar som ett cementerat material i betong och forskningar har visat att betong gjord med upp till 50% mald pimpstenspulver kan förbättra hållbarheten samtidigt minska utsläpp av växthusgaser och fossilabränsleförbrukning.

rome-italy-pantheon-exterior-complete-marino.huge.jpg

Fördelar som finns av att använda pimpsten som bindemedel i betong

  • Förbättrar långvarig tryckhållfasthet.

  • Stärker mot kloridangrepp.

  • Ger hög motståndskraft mot sulfatangrepp (klass 3 exponering för allvarlig sulfatmiljö).

  • Dämpar eller eliminerar destruktiv ASR.

  • Minskar fuktighetsvärme.

  • Ökar nötningsbeständigheten.

  • Minskar kraftigt permeabiliteten.

  • Läker autogent.

  • Förbättrar hållbarheten.

bottom of page