Ridgehill Minerals AB inleder ett innovativt samarbete med S:t Eriks, Sveriges ledande tillverkare och leverantör av betong- och naturstenprodukter. Samarbetet påbörjades under våren 2024 med målsättningen att utveckla Ridgehill Minerals produkt Yalite, ett nytt alternativt bindemedel för betong som ersätter dagens traditionella kalkbaserade cement.
- Vi arbetar aktivt med att sänka koldioxidutsläppen inom betongbranschen. Samarbetet med S:t Eriks är viktigt för oss då vi får tillgång till deras avancerade fabrik med tillhörande betonglaboratorium samtidigt som S:t Eriks får möjlighet att genomföra djupgående tester av vårt alternativa bindemedel Yalite, säger Robin Petterson, Vd och medgrundare av Ridgehill Minerals.
Tester och provtagning av Yalite, baserad på vulkanaska från Grekland, pågår i S:t Eriks anläggning i Vara, 10 mil norr om Göteborg, med målet att sänka koldioxidutsläppet i produktionsfasen med minst 40 procent jämfört med traditionell cement.
- Vi arbetar hårt för att minska vårt klimatavtryck och att hitta alternativa bindemedel är ett viktigt område. Det här är ett spännande material och vi väntar med spänning på testresultat, säger Therese Kvarnström, Hållbarhetschef, St: Eriks.
Yalite framställs i Trollhättan där vulkanaskan mals till ett fint pulver. Arbetet med tester och provtagning pågår i S:t Eriks anläggning med förhoppning att ett nytt betongrecept kan vara klart inom dom kommande månaderna.
- Vi gör löpande tester och provtagningar av Yalite för att ta fram ett långsiktigt hållbart bindemedel för den svenska marknaden. Med samarbetet kan vi påskynda vårt och betongbranschens övergripande mål att sätta klimatneutral betong på marknaden 2030, säger Robin Pettersson.
Yalite är en naturlig puzzolan med ett koldioxidavtryck på 50-70kg / ton jämfört med den traditionella cementens avtryck på 800kg / ton. Vulkanaskan i Yalite har reaktiva egenskaper liknande cement som används som bindemedel i produktionen av betong. Med Yalite ersätts den traditionella cementen med vulkanaska vilket kraftigt minskar koldioxidutsläppet.
Comments